| |
| Forum - budowa stron www dla fotografa - Strona Główna » Hostingi i gotowe pakiety dla fotografa » Na gotowo, ale płatnie |
|
Strona 1 z 1 |
|
| Autor |
Wiadomość |
| witold |
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 2:41 pm |
|
|
|
|
Jeśli chodzi o rozwiązania na gotowo, wybór jest. Dla mnie jednak większość, mimo że funkcjonalna, nie jest jednak specjalnie profesjonalna. Wyjątkiem (chociaż na pewno nie jedynym) jest SmugMug.com. Jest to płatny system, który jednak za stosunkowo niewielkie pieniądze (zaczyna się od $39.95 za rok) daje elegancką prezentację fotogafii z wieloma wbudowanymi funkcjami. W dodatku nie ma żadnych reklam. Dla przykładu zobacz ten szablon.
Za trochę więcej ($59.95 rocznie) można zupełnie wyeliminować SmugMug logo i inne odnośniki. |
_________________ Najprostsze rozwiązania są najbardziej skomplikowane |
|
| Powrót do góry |
|
| witold |
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 5:23 am |
|
|
|
|
Serwis ClikPic.com znalazłem na stronach jedengo z brytyjskich miesięczników fotograficznych. Biorąc pod uwagę cenę, SmugMug wygląda na ciekawsze, lepsze, i tańsze rozwiązanie. Oczywiście jakość usługi wiąże się z wieloma elementami, wielu nie sposób sprawdzić bez otworzenia własnego konta. Na co najbardziej zwróciłbym uwagę to:
1. stabilność serwisu (nieoczekiwane przerwy, wolne połączenie z serwerem itp.)
2. elastyczność szablonów, dostęp do kodu
3. ogólna prezentacja galerii na gotowo
W wypadku ClikPic:
na punkt (1) nie mogę nic powiedzieć ponieważ nigdy nie próbowałem
punkt (2) wydaje się, że wybór szablonów jest, na ile są elastyczne - nie wiem
punkt (3) to już różnie, jest kilka projektów, które zaliczyłbym do eleganckich np. w kategorii SIMPLE, wiele jednak zaliczyłbym do kategorii powiedzmy ... "blogowatych" (nie mam nic przeciwko blogom, sam to robię).
Ogólnie rzecz biorąc, moje własne odczucia (oparte jedynie na sprawdzeniu oferty na www) są w najlepszym razie - mieszane. Za minimum 35 funtów rocznie (kilkuletni kontrakt obniży koszt roczny), można znależć bardziej atrakcyjną/funkcjonalną formę prezentacji swojej fotografii. |
|
| Powrót do góry |
|
| witold |
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 8:08 pm |
|
|
|
|
Wprawdzie ta galeria nie imponuje mi funkcjonalnością lub atrakcyjnością szablonu, ale przynajmniej pokazuje fotogafie Anna Pagnacco, wyraźnie studjującej Ansela Adamsa.
Jak łatwo zauważyć skorzystała z gotowego pakietu PBase.com, które pobiera od $23 rocznie za 500mB pojemości. Ogólnie Pbase.com niczym nie zachwyca, ale nie odbiega też od podobnych rozwiązań tego typu. |
Ostatnio zmieniony przez witold dnia Wto Lut 12, 2008 9:00 pm, w całości zmieniany 1 raz _________________ Najprostsze rozwiązania są najbardziej skomplikowane |
|
| Powrót do góry |
|
| witold |
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 8:25 pm |
|
|
|
|
Coś dla bardziej wydatnych chociaż nie całkiem przekonywujące rozwiązanie (trochę za dużo Flasha jak dla mnie). Szczególnie na nie najszybszym połączeniu czaczyna to być denerwujące (mówią, że wolne połączenia to prawie już przeszłość, z tego co widzę daleko jeszcze do tego). Poza tym, niektóre szablony denerwują zbyt wieloma "krokami" potrzebnymi do obejrzenia konkretnej galerii.
FolioLink.com to od $239 rocznie, dużo więcej niż wiele płatnych opcji. Adresowana do tzw. "profesjonalistów" (fotografików i artystów innych maści) i ze względu na cenę chyba nie znajdzie zbyt wielu tzw. "amatorów". Tym bardziej, że za dużo mniej można znależć przynajmniej tyle samo.
Z drugiej strony jest kilku fotografików, którzy sami w sobie są warci oglądnięcia (nawet podpatrzenia). Np. Lonna Tucker, Jason Bradley, czy też Dan Poyourow |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie GMT
Obecny czas to Pon Wrz 06, 2010 11:13 pm
|
|
|